Skip to main content

Af Susanne Møllegaard, CEO, Process Factory

Regeringens ambition om Fremtidens Danmark mangler digital “højde”. Det påpeger Sigrid Floor Toft, digitaliseringspolitisk chef hos Forsikring & Pension med rette i et debatindlæg til Altinget. Hun peger særligt på samspilsproblematikken mellem private og offentlige systemer som et område, der bør sættes fokus på, hvis vi for alvor skal løfte ambitionen og realisere potentialerne i den digitale omstilling.

Vores offentlige sektor er en af de højst digitaliserede i verden, og vi har en stærk, digital infrastruktur, men fokus har i høj grad været isoleret på de offentlige løsninger.

Når man ser bredere på den digitale sammenhæng mellem den offentlige og den private sektor, er der stadig potentiale for forbedring.

Sigrid Floor Toft, digitaliseringspolitisk chef, Forsikring og Pension

Sigrid Floor Toft nævner blandt andet den manglende digitale infrastruktur mellem kommuner og forsikringsselskaber i forbindelse med personskadesager. Her lider alle parter stadig under manuelle processer og dobbeltindtastning.

Genkender problemerne

Problemstillingerne om det manglende helhedssyn på tværs af offentlige og private systemer genkender vi kun alt for godt hos Process Factory. I snart 15 år har vi hjulpet forsikringsbranchens aktører med blandt andet at få processerne op i mod offentlige systemer til at spille. Og det er ikke altid lige nemt.

Eksemplerne står i kø

Et godt eksempel er Skattestyrelsens motorregister. Det kaldes ofte “det digitale motorregister”. For snart 10 år siden blev det lanceret med en system-til-system integrationsmulighed for udvalgte aktører herunder forsikringsselskaber og synshaller. Formålet var at understøtte en række lovgivningsmæssige krav. Det gælder blandt andet den lovpligtige motoransvarsforsikring og de lovpligtige bilsyn.

Set fra forsikringsselskabernes side har det helt sikkert givet gevinster i form af muligheden for at automatisere udvalgte processer. Men desværre har forsikringsbranchens fulde databehov ikke været medtænkt i løsningen. Eksempelvis er motorregisterets oplysninger om bilen mangelfulde. Det betyder, at selskaberne er nødt til at supplere med andre datakilder og manuelle processer for at kunne sikre deres kunder en korrekt prissætning.

Andre aktører fik slet ikke de samme muligheder for at digitalisere samspillet med motorregisteret. Og det selvom de dagligt kan være i kontakt med registeret. Det drejer sig blandt andet om leasing-selskaber og selvforsikrede virksomheder.

Et andet godt eksempel er de systemer, som udvikles til brug for behandlingen af arbejdsskader. Forsikringsbranchen er medtænkt som aktør, men systemerne er først og fremmest udviklet med fokus på at lette de relevante myndigheders interne arbejdsgange. Det giver i flere sammenhænge en bøvlet arbejdsgang for forsikringsselskaber, når sagen sendes mellem dem og de offentlige myndigheder. I sidste ende er taberne de borgere, der er så uheldige at komme ud for en skade på deres arbejde. De risikerer nemlig en forlænget sagsbehandlingstid. En forlængelse, der rent faktisk kan udgås, hvis systemerne bliver udviklet med en fælles vision for hele processen på tværs af offentlige og private aktører.

Samspil skal på agendaen

Set fra vores udkigspost har Sigrid Floor Toft derfor fat i det rigtige, når hun appellerer til, at landets politikere skærper den digitale vision og sætter samspillet mellem private og offentlige systemer på agendaen. Hvis Danmark skal kunne mere, er det ikke nok, at der kun fokuseres på at løse det offentliges egne problemer. Det er også nødvendigt at styrke infrastrukturen for landets private aktører.

Læs hele Sigrid Floor Tofts debatindlæg på Altinget.

Foto: Forsikring og Pension